Mind Mapping Tehnika ubrzanog učenja i kreativnog mišljenja

Istraživanja mozga su pokazala da se memoriranje uveliko potiče upotrebom boja i slika. No, 95% ljudske populacije zapisuje podatke na linearan način uz pomoć jedne boje – uobičajeno crne ili plave. Takav način bilježenja je vizualno dosadan, a suhoparna monotonija linearnog zapisivanja dovodi mozak u uspavano stanje, čineći prisjećanje pročitanoga ili zabilježenoga često nemogućim. Kod obrazovanja i u svakodnevnom poslovanju su kognitivne funkcije lijeve polutke mozga više zastupljene (linearnost, analiza, brojevi, slova, logika, itd.) dok se kognitivne funkcije desne polutke mozga manje zastupljene (kreativnost, boje, slike, mašta, vizualizacija, itd.).

Stoga je sedamdesetih godina 20. stoljeća Tony Buzan razvio Mind Mapping®. To je tehnika ili sistem za organizaciju činjenica i ideja, pri čemu je učenje, pohranjivanje, kreiranje kompleksnih sadržaja, činjenica i ideja moguće pohraniti na vrlo malo prostora na papiru. Uobičajeno je da se procese toka misli ili analiziranja obrađuje lijevom polovinom mozga, tj. monotono i linearno s vrlo malo maštovitosti. Sama tehnika se bazira na znanstvenim saznanjima o tome kako radi mozak, na koji način pohranjuje i obrađuje informacije, te kako memorija zadržava i na koji se način prisjeća tih informacija.

Upotrebom tehnike Mind Mapping® nastaju Mind Maps (mentalne mape).

Mentalna mapa je po definiciji izraz briljantnog razmišljanja i prema tome predstavlja prirodnu funkciju ljudskog uma. To je moćno grafičko sredstvo koje osigurava univerzalni ključ za oslobađanje potencijala mozga. Mentalna mapa može biti upotrijebljena u svakom aspektu života u kojem će poboljšano učenje i jasnije razmišljanje povećati čovjekov učinak. U današnje doba upotreba memorijskih i misaonih procesa postaje sve zahtjevnija i sve brža, te Mind Mapping® otvara nove mogućnosti za sistematiziranje informacija i sagledavanja šire slike. Upotrebom Mind Mapping® tehnike postiže se:

-razvoj kreativnog razmišljanja

-povećavaju se motivacija i koncentracija

-ušteda vremena

-povećava se interes za materiju ili informacije koje se obrađuju

-ostvaruju se vlastiti mentalni potencijali

-poboljšava se komunikacija

-uči se lakše i s uživanjem

-smanjuje se osjećaj frustracije

– jasnije se postavljaju ciljevi

-poboljšava se samouvjerenost

Tehnika se može upotrebljavati u područjima svakodnevnog života gdje se zahtjeva organizacija informacija, ideja, misli, pa čak i vremena. Neki od primjera su:

1. obrazovanje: stvaranje bilježaka, memoriranje, učenje, polaganje ispita, pisanje radova

2. poslovni svijet: prezentacije, organizacije projekata, vođenje sastanaka

3. osobna upotreba: organizacija proslava, pisanje priča i romana, planiranje dnevnihaktivnosti, osobni razvoj, donošenje odluka

4. obitelj: planiranje financija, organizacija obiteljskih okupljanja

Upotrebom Mind Mapping® tehnike rješenje nekog problema ili donošenje odluka biva brže i učinkovitije. Sama činjenica da Mind Mapping® tehnikom povećavamo iskoristivost mozga i približavamo se «genijalnosti», čini nas optimističnijima. A istovremeno vježbamo, kako bi to rekao Hercules Poirot, male sive stanice mozga

Komentariši